0

Werken met verstandelijk & meervoudig gehandicapten

Alle vacatures  Kom kennismaken

De mooiste momenten in het werk van Daan

Daan van Wouw werkt bij Ipse de Bruggen als persoonlijk begeleider van cliënten met een matige verstandelijke beperking. Het bieden van een rustig levenseinde aan zijn cliënten vindt hij een van de mooiste aspecten van zijn werk.

“We willen mensen helpen. Dat is waarom we in de zorg werken. En wat is er nu een mooiere manier van helpen dan cliënten een mooi levenseinde te bieden. Onze doelgroep is midden niveau verstandelijk beperkt. En mensen blijven veelal tot hun dood bij Ipse de Bruggen wonen, zeg maar…,” vertelt Daan over zijn betrokkenheid bij de laatste levensfase van zijn cliënten. “Ik vind het heel mooi om cliënten daarin te begeleiden, een stukje zekerheid te bieden, houvast…”

Intiem proces
Daan is even stil en vervolgt dan: “De cliënten bij mij op de woning zijn allemaal zorgafhankelijk. Dus voor bijna alles zijn ze afhankelijk van mijn hulp. Dat is een heel intiem proces natuurlijk. Om de zorg van jouw leven toe te vertrouwen aan iemand die je niet kent. Ook dat zijn mooie momenten in mijn werk. Door de jarenlang band die we hebben opgebouwd, iemand te kunnen helpen, bijvoorbeeld als ze bang zijn. Omdat ze niet weten wat er gebeurt”.

Hecht team
In zijn werk is het belangrijk dat Daan kan terugvallen op zijn collega’s. “Je maakt nogal wat mee als je bij ons werkt. We hebben ook cliënten die zich agressief kunnen gedragen. Als ik dan met een collega een kamer inloop, moet ik er blindelings op kunnen vertrouwen dat de collega er voor mij is. Dat hij of zij er staat als dat nodig is. We hebben gelukkig een hecht team. Ik heb zoveel vertrouwen in de kennis, de kwaliteit en de kunde van mijn collega’s dat ik ze zo mijn eigen ouders zou laten verzorgen. En om dan juist met zo’n team ervoor te zorgen dat iemand een prettig levenseinde heeft. Ja, dat is heel mooi werk.”

Intensief
Hoewel er vele mooie momenten zijn in het werk van een persoonlijk begeleider, betekent dit niet dat het gemakkelijk werk is. Integendeel. Daan: “Dit werk en deze doelgroep zijn echt niet voor iedereen weggelegd. Zo moet je er mee om kunnen gaan dat je cliënten verliest. Maar als je iemand met hele intensieve begeleiding een rustige dood, een rustig levenseinde kunt bieden, dan is dat voor mij het allermooiste dat er is”.

 

Wil jij begeleider worden?

Bekijk onze vacatures of doe een open sollicitatie!

105
Ipse de Bruggen gebruikt functionele-, analytische- en trackingcookies om onze bezoekers op de website een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Trackingcookies worden alleen geplaatst als je hier vooraf toestemming geeft. Je kunt op elk moment jouw toestemming wijzigen of intrekken.