0

Werken met verstandelijk & meervoudig gehandicapten

Alle vacatures  Kom kennismaken

“Hoe langer je hier werkt, hoe mooier het wordt”
Evelien Klein en Myrna de Ruiter werken beiden bij Ipse de Bruggen als persoonlijk begeleider van cliënten met een ernstige meervoudige beperking. “Hoe langer je hier werkt, hoe sterker de band met de cliënten. En hoe mooier het wordt.”

“Door hen kijk ik wel anders naar mijn leven, denk ik. In ieder geval anders dan wanneer ik niet in deze branche was gaan werken,” zegt Evelien over ‘de winst’ van haar mooie baan. Myrna valt haar bij: “Geniet van de kleine dingen. En van het leven in het hier en nu. Dat leer je pas door met hen te werken. Dan zie je dat het eigenlijk niet zo ingewikkeld is om in het leven gelukkig te zijn”.

Ieder geluidje
Myrna geeft aan dat je de cliënten niet binnen één maand door-en-door kent. “Er gaat gerust een jaar overheen, voordat je ze echt hebt leren kennen.” Evelien beaamt dat volmondig. “Dat is eigenlijk ook wel weer het mooie, want als je die eenmaal cliënt wel goed kent, dan weet je gewoon bij ieder geluidje, bij iedere blik en bij elke beweging onmiddellijk hoe de cliënt zich voelt.”

Bijna familie
“Het is soms wel moeilijk dat je soms zo machteloos kunt zijn,” vervolgt Myrna haar verhaal. “Dan zie je dat de cliënt het zo zwaar heeft. Maar op sommige momenten kun je niets doen. Je voelt het dan gewoon van binnen, zo erg. Omdat je zo intensief met ze bezig bent, voelt het bijna als je familie. Ik krijg ook wel eens thuis een appje. ‘Gaat het nog?’. We hebben ook een groepsapp met elkaar en die wordt heel intensief gebruikt,” zegt Myrna lachend.

Genieten
“We zorgen voor veel nabijheid en warmte,” vertelt Evelien terwijl ze de handen van een cliënt masseert. “Dennis is blind, dus hij vindt aanrakingen fijn. Als een cliënt boos of bang is en je kunt hem of haar geruststellen, dan heb je wel zoiets van: ik heb de dag weer goed afgesloten voor de cliënt. Je weet dat hij of zij dan weer lekker in zijn of haar vel zit en rustig kan gaan slapen.”

Trots
“Het is soms best wel een kunst om iets voor elkaar te krijgen, maar als je iemand ziet lachen, dan krijg je daar ook een glimlach van op je gezicht. Dat is echt genieten,” besluit Myrna. “Daar doe je het voor. We mogen blij zijn met wat we hebben bereikt op onze locatie en hoe we erin staan met het hele team. We zijn dan ook wel heel trots, zeker op elkaar. Ook op wat we bij de cliënten losmaken. Hoe langer je hier werkt, hoe sterker de band met de cliënten. En hoe mooier het wordt.”
 

Wil jij begeleider worden?

Bekijk onze vacatures of doe een open sollicitatie!

105
Ipse de Bruggen gebruikt functionele-, analytische- en trackingcookies om onze bezoekers op de website een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Trackingcookies worden alleen geplaatst als je hier vooraf toestemming geeft. Je kunt op elk moment jouw toestemming wijzigen of intrekken.