0

Werken met verstandelijk & meervoudig gehandicapten

Alle vacatures  Kom kennismaken

Begeleider Marleen vertelt

“Heerlijk om te doen waar ik goed in ben”

“Je ziet ze ontwikkelen, je ziet ze groeien,” zegt Marleen Hage over de cliënten die zij bij Ipse de Bruggen ondersteunt. Ze werkt daar met heel veel plezier als persoonlijk begeleider van cliënten met moeilijk verstaanbaar gedrag. Dat vergt inspanning, maar dat geeft ook veel voldoening.

“Je moet heel erg scherp zijn. Eigenlijk moet je acht oren hebben. Je moet constant kunnen schakelen. We hebben een paar cliënten die zelf iets kunnen aangeven, die kunnen communiceren. Maar we hebben er ook die niet kunnen praten. Dat is soms heel lastig,” vertelt Marleen. “Als cliënten onrustig zijn, weet je niet altijd wat er aan de hand is. De cliënten kunnen spanning opbouwen door verschillende redenen. Dit kan zich dan uiten door veel tics, agressie en het allemaal even niet meer weten. De hulpvraag is dan dat wij er voor zijn om ze er door heen te helpen en er voor ze te zijn door middel van nabijheid, veiligheid en vertrouwen. Bij elke cliënt bekijken we wat er nodig is en passen de ondersteuning daarop aan. Het is niet zo dat we die ene cliënt op een bepaalde manier helpen, omdat we dat bij een andere cliënt ook zo doen.”

Leuke dag
“We kijken altijd naar de individuele cliënt, hoe we die kunnen begeleiden. Het is heus niet altijd even rustig. Maar de liefde en de warmte die je aan die jongens geeft, doet heel veel. Ook mijzelf. Dus ik heb altijd zin in weer een leuke dag werken. De cliënten hebben echt een hulpvraag en we zijn ervoor om ze daarmee te helpen. En je weet dat je ze kunt helpen. Het is juist fijn wanneer je tijdens je dienst een cliënt hebt met spanning en je naar huis kunt gaan met de gedachte: we hebben een leuke dag gehad.”

Vrolijk van werken
“En ook al was de dag niet zo leuk, probeer hem dan wel goed af te sluiten,” vervolgt Marleen. “Je weet dat agressief gedrag en dreigingen niet persoonlijk zijn bedoeld. Maar het is meestal een hulpvraag, de spanning. Het ‘knopje in het koppie’, waardoor het echt even niet goed gaat. Het voelt warm en liefdevol, wanneer je dan kunt helpen. Je bouwt echt wat op met de cliënten. Je ziet ze ontwikkelen, je ziet ze groeien. Dat is echt heel fijn om te zien. En met collega’s bouw je ook echt heel veel op en voel je ook liefde. Ik word dan ook vrolijk van werken. Ik vind het heerlijk om te doen waar ik goed in ben.”

 

Wil jij begeleider worden?

Bekijk onze vacatures of doe een open sollicitatie!

129
Ipse de Bruggen gebruikt functionele-, analytische- en trackingcookies om onze bezoekers op de website een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Trackingcookies worden alleen geplaatst als je hier vooraf toestemming geeft. Je kunt op elk moment jouw toestemming wijzigen of intrekken.